Thursday, May 25, 2017

trip ke jawa timur-bali-flores-lombok

salam.. rasa dah lama dan berhabuk blog aku ni... disebabkan ramai yang tanya itinerary so aku pon rajin kan diri nak update...sorry lah agak lama sbb lepas travel ni aku terus pindah ke sarawak..ni baru ada masa nk taip tu pon pakai hp je :(






berbalik kepada trip..aku dah plan trip ni dgn kak su iaitu colleague aku kat PPUM.. dia mmg terkenal lah dgn travel merata dunia..dah 61 negara xsilap aku dia pergi.. dan dia ckp ni first time dia travel kena plan dari mula smpai abis...sbb aku ni jenis yg sgt kena plan.. HAHA tp dgn trip ni aku belaja benda xplan tu lagi best...kami plan everything start dari jawa timur sampai bali..di flores kami pilih nk gamble sbb kat sini nk belaja travel sebenar mcmne 😂 start dari march kami plan..kira sebulan gak lah..dari tiket flight international,domestic dan few tempat tggal serta tour guide kat bromo. encik wong..sumpah dia sgt baik dan korg akan enjoy travel dgn dia.. sapa nk no dia..leh pm aku...







ticket flight

  1. kl- surabaya: RM210 (international)
  2. bali-maumere: RM110(domestic)
  3. labuan bajo-bali-lombok:RM150(domestic)
  4. lombok-kl: RM240(international)

keadaan bus di flores


transport:
  1. mini van: bromo ke terminal bus/train probolingo: 50K sorg
  2. train: 80K (20RM) dari bromo(Probolingo) ke ijen (Banyuwangi)
  3. feri: 6K (2rm) (east java- bali)
  4. kereta: terminal feri gilimanuk ke kuta (600k) 
  5. boat:Labuan bajo island hoping (500K)


nak murah naik bus 😂😂 tp dgn cuaca n keadaan jln x rela 😂😂


#nak murah beli awal.. jgn beli last min mcm aku.. 😂




accomodation:
nak bajet pegi hostelworld.com bajet dlm Rm30 je smlm.. so dpt jimat byk..tp kat flores kena walk in.. dlm 200K (rm60) smlm..duduk dalam dorm yg mix atau boleh plih blik single ikot kemampuan...kalau dlm dorm ni share laki perempuan dan murah...dah travel lama ni xleh mewah sgt....


makan:
makan bajet 100K-150K.. kalau mkn food street xsmpai 10K skali mkn.. air xbeli pon sbb byk dpt free..



Tour:
  1. surabaya-Bromo-ijen(mas wong): 1.3Juta (kereta,driver,jeep,entrance nk masok bromo ada 5 point)
  2. lombok (mas eka): kena pm dia tanya 😅 sbb tumpang umah kawan masa ni x jd amek tour sbb bag ilang..
  3. flores (mas anggy): 4Juta (driver n kereta cover minyak.. dia bawak sume tempat pelancongan spnjg di flores.pejalana dari satu daerah ke satu daerah amek masa 4jam..contoh maumere- moni.. moni-bajawa..


aktiviti:

bromo: day 1



amek tour sbb nk rest kan diri sblom hiking..sbb tour guide ckp sush nk dpt public transport kat tgh kaki gunung..so xnk amek risk..jgn lupa beli simcard kat luar airport.. amek 4G ckpp sbb nnti msok daerah lain kena tuka.. (aku rajin online so 4g leh abis).. smpai cemoro lawang(bromo) check in homestay.. then jln2 kat bawah kaki bromo dgn tour guide.. amek angin sblom hiking esk..abis jln snap2 pic time sunset siyes lawa..sblom balik dinner dlu kat cafe sbelom entrance..balik tido awal kalau leh sbb esk tenaga byk nk pakai..

day 2: bromo-Ijen
bangun seawal 130 nk bsiap kul 2 dah get ready atas jeep..sejuk gila! sila bawa snow cap..gloves..bju penyerap haba..bju 2/3 lapis.. sweater n windbreaker..
suhu atas cemoro lawang. sila bawa peralatan yang sepatotnya...SEJUK GILA


 smpai je kat puncak cop/book paling tgh paling dpan kat penanjakan. view sgt cantik situ..lepas abis tu cepat2 trun nnti jammed.. snap pic n nikmati jgn lama sgt..
view lepas sunrise atas PENANJAKAN
jammed gila. ni pon dah trun awal...lagi lmbt trun xtahu lah mcmne.pandai2 plan travel.


smpai point kedua..kalau ada duit lebih  naik kete kuda xda jln kaki sajo then hiking naik tepi tgga tu..kat tgga mcm berator lambat..smpai atas view kawah itu sgt cntik.. 
view di KAWAH BROMO


HIKE jgn tak HIKE




YEAH IM HERE!!


point ketiga pegi savana..then pasir berbisik..abis tu terus siap sb kul 10am dah kena naik mini van nk ke terminal train.. smpai kat terminal train rest lah sbb train kul 1600..ada kedai bakso sedap sbelah terminal..smpai je ada org pick up sbb dah msok dlm tour..stay kat homestay mandi n lena dlm sejam.. nk mkn sblom smpai homestay pon ok..xlarat balik rest..
kena naik train. 4 jam dlm ni. sakit pinggang. nasib ada aircond dan usb charger.



day 3: ijen-bali
smpai je kat kawasan hiking dlm jam 2am..diberi kan mask N95 tu sbb sulphur kat atas sgt kuat n batok terok kalau nafas..

sila mkn n berak kncg siap2 sbb kat atas tu xda ye...bawa wet tissue in case tejadi..hiking ke kawasaan blue flame tu amek masa 1jam sku bg yg betul2 fit..x fit sekitar 2jam..so sila laju2 kalau x xdpt nk tgok blue flame..

tak berapa nk jelas sebab guna kamera biasa je.. kalau nk cantik guna DSLR...SUMPAH sgt cantik


..jgn lupa bawak torchlight! gelap gilaaaaa!..aku terjatuh sampai luka kaki T_T... lpas dpt view blue flame (bawa dslr kalau nk lagi clear) terus hike dlm 40min mcmtu ke puncak lagi tggi smpi hujung..ada sunrise n danau.

keadaa agak berkabus. so tak nmpk sgt. nak cantik tggu lama skit..

WISHLIST DONE! #amazingRACE #CHECKPOINT




.dlm jam 5-530 sma mcm bromo..abis tu trun lah hati2..balik terus ke homestay mkn n terus siap ke terminal beli tiket n naik feri..smpai je bali org amek naik kete terus ke tanah lot sunset..byr entrance fees dlm 100K smtg lupa lak brp.. dok dkat temple belah kiri..view dia cantik.. abis je dinner n balik rest..


BALI never fail to impress me..




day 4-5 bali:
abiskan masa jln2 dlm kuta je..mls nk g mana2 sbb penat.. ada kedai nasi pdang sebelah legian mas hotel..sdap gila..murah pon murah.. 

BALI-FLORES(Maumere)


day 5: flores
amek domestic flight terus ke maumere sbb paling dkat dgn kelimutu..stay dkat moni.. masa dkat airport ada byk org approached..screen mana yg tawar harga yg baik.. kalau nk naik bus silakan..tp jalan mcm haram.. better naik kete private.. sjuta shari ok lah.. then buat pejanjian dorg dorg duit tu jelaa tok apa dan ap supaya x kena tipu... tulis dlm surat n minta dorg sign.. smpai homestay rest n jln2 sekitar moni..ada air terjun n kolam air panas..mlm tdo awal sbb nk hiking lagi esk..

view dekat MONI


air terjun sekitar MONI


day 6 kelimutu-ende-bajawa
smpai je kelimutu nk subuh dlu pon xpe.. jgn share dgn org lai kalau leh sbb nnti dorg mcm nk rushing kalau program lain.. dok kat atas tu smpai sunrise atau pkul 8..view dia cantik..ada 3 lake..

BREATHTAKING

SUNRISE

 abis je trus balik kemas nk ke ende...view laut kat ende cantik..benti kejap snap few pic... sempat singgah ke jmbtn buloh n traditional village..cantik! kena byr dlm 20k tok entrance dia..







pastu terus ke bajawa..stay kat homestay... jln2 mlm tu mkn food street.. murah n sedap.. 

day 7- ruteng
siap pagi terus ke ruteng..singgah bena village..sgt cantik..sbb atas bukit..




.. smpai ruteng ada kedai fast food local mcm kfc leh rasa 😅.. dlm 50k mcmtu..


day 8 ruteng-labuan bajo
bgun terus ke spider web paddy field..cantik gila.,kena hike skit.. n byr entrance dlm 25K x silap..






 leh terlena sejam tgok view kat sini..then terus kan pejalanan kat labuan bajo.. smpai terus check in.. pstu keluar terus cari trip island hoping tok esknyaa.. dlm 500K per pax..mkn mlm dkat kampung ujung seafood sedap!


SUNSET di LABUAN BAJO


day 9 island hoping
bgun seawal 430am.. kul 5 dah gerak ke jetty..sejuk gilaa atas boat tp view sunrise atas boat cantik.. sila bawa mknn mcm biskot nk lapik perut sbb 3 jam amek masa nk smpai ke padar island.

PADAR ISLAND


..smpai terus kena hike..nk view cantik kena gigih lah kan.. sunblock jgn lupa.. 😂😂 abis je terus ke komodo island kena byr 325K masa nk msok.. agak panas msa tu so komodo sume sorok bawah pokok..lps 40 min bru jmpa.. smpat tgok dorg belawan..

my CUTE KOMODO


 abis je snap pic terus ke snorkelling point dkat pink beach n mantaray point.. xda rezeki nk tgok mantaray sbb xjmpa 😭😭..abis je balik tu terus singgah kampung ujung lagi dinner..

day 10 labuan bajo-bali-lombok
sbb xda direct flight kena transit dkat bali 6jam.. sbr jelaaa..dinasihatkan.. amek garuda air dari wing air..bermasalah tol airline ni.. bagasi hilang atas kesilapan staff dorg.. abis spoil vacation mood.. bru plan nk terus ke gili mlm tu..xjd 😔




day 11 n day 12 lombok
stay dkat sengigi sbb tourist centre situ..mkn pon sdap.. dari nasi maling, nasi bebek bakar.. nasi kuning.. n byk lagi lupa dah nama dia 😂😂 tp. mmg nasi jela juadahnya.. sempat ke villa hantu dan malimbu cliff bgmbr sbb pagi smpai tghari tggu bagasi xsmpai.. mlm pegi movie dkat mall.. tiket pon murah xsmpai 30K n selesa.. dtg last min seat byk..esk bgun rest n terus balik.. sekian 😅😅 btw kalau nk tourist guide leh amek mas eka dan pidot! dorg baik! nk no leh PM tepi...

mereka yg byk buat aku rasa happy masa down di lombok dek bagasi hilang...mekaseh!


SEKIAN DARI SAYA :) BYK GAMBAR NAK SHARE TAPI xdan sebab nk kena transfer2... dan mgkin ada few temapt yg sy lupa sbb dah 2 mggu pegi harap maaf ye..KALAU ADA PAPE PERSOALAN JGN SEGAN SILU TANYA SY DI INSTAGRAM SAYA.. ( FIKRISYAFIQ) BYE BYE!



bagi korang yang nak tgok VIDEO TRIP boleh lawat facebook dan instagram sy (FIKRI SYAFIQ) :D




No comments:

Post a Comment