Friday, December 7, 2012

tips mandi wajib dan wuduk

alhamdulillah..
slmt sudah solat jumaat..
dikesempatan ari yg mlia n tenag ni..
kwn fs ada buat sedikit usrah..
seronok gak join usrah ni..
first time kot..
antara topik yg dibincangkan pada awalnya adalah wuduk..
mari belajar berwuduk...

ramai mengetahui ada 4 bahagian wajib wuduk..
bahgaian tu maksod fs anggota tgn lah ye..
kot2 ada yg x paham nnti..sush lak fs..
antaranya..
tgn..
muka..
kepala(tu nun kat atas dahi)
dgn kaki..
jgn lupa niat ye kwn2...

antara yg menarik fs leh kongsi..
kalau imam dah start smyg..
kita diwajibkan amek sekali je..
xyah 3 kali..

then kalau korg mandi wajib tnpa pegang anggota yg membatalkan wuduk..
korg di kira dah berwuduk...
xpon korg terjun je laut tu..
xpon masa hujan..g dok bwh tu..
*yg leceh nya basah kuyup le pastu..

pastu tgh2 amek wuduk..air xde..
korg leh g tmpt lain tnpa perlu start balik asl kan x kering air wuduk td..


mandi jgn x mndi...

masok bab mndi wajib lak..
ada 2 je rukun..
niat n meratakan air ke seluruh badan...

kalau dah abes mndi wajib bru teringt tertinggal nk cuci kaki..
xyah mndi balik..just cuci je kaki tu..

then sme jugak kalau korg dah abes mndi ni..dah kering..then tetibe ternmpk ada tompokan air mani
kat bhgiaan yg sepatotnya..
korg just cuci bg bersih tnpa perlu ulang lagi..

kalau korg malas nk mndi pakai shower..
terjun je laut ngan sungai..
xpon mana2 air yang mengalir..
kalau swimming pool x silap boleh..tp makesure air tu mengalir x bertakung mcmtu je..

ni niat dia..kot2 ada yg lupa ke..hehee


p/s:sekian  tamat bebelan fs arini...kalau ada yg salah tego2 ler ye..